Емблема

Второ средно училище „Никола Йонков Вапцаров“ - гр. Монтана

Дейностите по проект по НП "Осигуряване на съвременна образователна среда", Модул "Културните институции като образователна среда"

 

Дейностите по проект по НП "България- образователни маршрути", Модул "Културните институции като образователна среда"

Учениците от 9 и 10.клас взеха участие в екскурзия по Модул 2 „Културните и научните институции като образователна среда“ от
НП" България-образователни маршрути".
Нашите възпитаници посетиха Комплекс "Дядо Йоцо гледа", където им бе представен изнесен урок по родолюбие, с акцент върху едноименния разказ на Вазов.
Втората дестинация на мероприятието бе Концертна зала - гр. Враца, където имаха удоволствието да наблюдават главната репетиция за великденския концерт на Симфониета-Враца - „Композиторите и вярата“.
Учениците бяха впечатлени от изключителната музикална програма, от представянето на Общински хор „Гена Димитрова“ Плевен, който заедно със Симфониета-Враца под диригентската палка на Иван Илиев, ги пренесе между земното и небесното с впечатляващата програма на концерта „Композиторите и вярата“ .

посещение на комплекс "Дядо Йоцо гледа"посещение на комплекс "Дядо Йоцо гледа"

посещение на концертна зала- град Врацапосещение на концертна зала- град Враца

посещение на концертна зала- град Врацапосещение на концертна зала- град Враца

 

Учениците от IX и X.клас при Второ СУ "Н Й Вапцаров" се включиха в  НП „България – образователни маршрути“ – модул „ Културните и научните  институции като образователна среда“.
       На 02.11.2023 г. възпитаниците на училището посетиха Народно читалище "Иван Вазов-1872" и Музейния комплекс в гр. Берковица. Мирослав Тошев- солист на Берковската духова музика и ръководител на Младежки духов оркестър - гр. Берковица, изнесе лекция пред ученици и ги запозна с различните духови инструменти. Урокът имаше и практическа насоченост, тъй като учениците, с помощта на г-н Тошев, опитаха да свирят на различните духови инструменти. Посетена бе и Къща музей "Иван Вазов", където учениците се пренесоха в света на Патриарха, запознаха се с бита на епохата, с неговия живот, с творчеството му. Интересните факти от живота му бяха представени от уредничката на Ипеклийската къща - Калинка Петрова. Към днешна дата, първият музей в града е част от 100-те национални туристически обекта на България.  

Виж снимки ⇒ ТУК    

 

Учебна 2022-2023 година

        Ученици от 7-те класове от Второ СУ „Никола Йонков Вапцаров“ посетиха шест музея в страната по проект финансиран от Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ - Модул „Културните институции като образователна среда“ с ръководители Севделин Иванов , Николай Стефанов и Илия Илиев.

        Проектът на Второ СУ цели основно да се засили интереса на учениците към предметите - БЕЛ, история и цивилизации и география и икономика.
        На 26 март се осъществи екскурзия до гр.София, в която учениците имаха възможност да разгледат два от най-забележителните музеи в страната.

        В Националния историческия музей учениците имаха възможност да се докоснат до уникалните и автентични богатства и артефакти запазени по българските земи. Културните ценности, съхранявани в музея впечатлиха нашите възпитаници.

        Следващата им спирка бе Националният военноисторически музей. В неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 000 000 културни ценности, свидетели на българската и европейска военна история. Възпитаниците на Второ СУ останаха впечатлени от демонстрациите, които видяха там и в които самите те взеха дейно участие.

        На 29 март бе посетен третият музей - Националният музей на образованието в гр. Габрово. Неговият фонд съхранява паметта на българското образование - около 200 000 документа, снимки и веществени материали, свързани с просветното дело от X век до наши дни.  

        Учениците се докоснаха до възстановките на килийно училище, на детска градина от края XIX век., на първото новобългарско училище.

        Посещението на Панорамата „Плевенската епопея 1877 г.“ се осъществи на 4 май. Тя е сред почти 200-те паметници, построени от плевенчани в памет на загиналите руснаци, румънци и българи. Включена е в Стоте национални туристически обекта.

        Последните посетени музеи бяха Етнографския музей и Къщата музей на Иван Вазов, които се намират в град Берковица. Етнографският музей в гр. Берковица представя бита и обичаите на местното население. Във фондохранилищата на музея,създаден през 60-те години на ХХ век, се съхраняват хиляди предмети на художествените занаяти и народните обичаи, фантастичното цветово богатство и изкуство на тъкани, облекла, накити, предмети на домашния бит и някои отколешни обичаи и традиции. Къщата музей е първият музей в града и е част от 100-те национални туристически обекта на България. Постоянната експозиция запознава посетителите с живота и творчеството на Иван Вазов, който живее в Берковица от 07 март 1879 година до 18 септември 1880 година.Тук учениците също бяха много любопитни, задаваха въпроси и научиха много интересни неща.

        На 19.11.2022 г. в гр. София се проведе образователна екскурзия по Национална програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда", Модул 3 "Културните институции като образователна среда". Ученици от пети, шести и седми клас към Второ СУ "Н. Й. Вапцаров" посетиха Държавен музикален и балетен център, Национална художествена галерия - Квадрат 500 и Национален исторически музей. Учениците с наслада се потопиха във вълшебството на музиката и изобразителното изкуство и се обогатиха духовно чрез докосването до националните ценности.

        Проектът беше съпътстван и с редица други инициативи на училищно ниво, а самият проект спомогна за учебния процес.

 

 

      На 31.03.2023 г. в гр. Враца се проведе втората образователна екскурзия по Национална програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда", Модул 3 "Културните институции като образователна среда".

        Научно- изследователското пътешествие за учениците от 5.-7. клас започна от Регионалния исторически музей. Там те се потопиха в света на историята и изкуството чрез богатство от артефакти от неолита до наши дни. Художествената галерия към музея пък впечатли с голямо разнообразие от богата колекция произведения на известни български класици от изящното и приложното изкуство.
 
        Втората спирка от екскурзията беше Етнографско-възрожденски комплекс „Свети Софроний Врачански“, където беше представена картината на реалния живот от миналото - традиционния бит, занаятите и културата на местното население.
 
        Финален акорд на образователното пътешествие постави вълнуващото посещение зад кулисите на Врачанската симфониета. Вълшебството на музиката омагьоса учениците с емоционално изпълнение, на живо, и остави прекрасно и незабравимо усещане.