Емблема

Второ средно училище „Никола Йонков Вапцаров“ - гр. Монтана

Проект "Подкрепа за дуалната система на обучение"

 

Лого

 

Проект BG05M2OP001-2.014-0001 "Подкрепа за дуалната система на обучение" - ВИЖ!!!

Дата: понеделник | 24.02.2020       Изтича на: сряда | 24.02.2027

 

Договор за БФП: BG05M2OP001-2.014-0001-C01              

Процедура: BG05M2OP001-2.014-0001 - "Подкрепа за дуалната система на обучение"

Бенефициент: Министерство на образованието и науката

Наименование на проекта:"Подкрепа за дуалната система на обучение"

Срок на изпълнение на проекта: от 03.02.2020 г. до 31.10.2023 г.

Общ бюджет на БФП: 24 425 618,58 лв.

 

               РЕЗЮМЕ НА ПРОЕКТА:

               Изпълнението на проект "Подкрепа за дуалната система на обучение" ще спомогне за повишаване на съответствието на професионалното образование и обучение с пазара на труда и ще създаде възможности за повишаване на квалификацията на бъдещата работна сила по професии, ключови за икономиката на страната. Изпълнението на планираните дейности ще спомогне за развитието на дуалната система на обучение и ще даде възможност за тясна обвързаност между образователната система и реалните потребности на пазара на труда. Проектът ще предостави на работодателите възможност да наемат квалифицирани кадри с подходяща професионална подготовка и опит, придобити по време на обучението в реална работна среда. Тези дейности ще улеснят прехода от образование към устойчива заетост. Проектът ще подкрепи действия за повишаване привлекателността на дуалната система на обучение сред учениците и родителите, както и повишаване на информираността в предприятията. На учениците от първи гимназиален етап ще се осигурява подкрепа за участие в дуалната форма на обучение чрез включването им в "пробно стажуване" в партниращото предприятие. Част от дейностите са насочени към подобряване на компетентностите на учителите и преподавателите по професионална подготовка, и придобиване на педагогически и методически умения на наставниците от предприятията-партньори. По този начин се обхващат в цялостен план различни компоненти, свързани с качеството на професионалното образование, включително учебно съдържание, образователна среда в училищата, добре подготвени и мотивирани педагогически специалисти. Проектът предвижда организиране и провеждане на информационни кампании, допринасящи за популяризиране и развитие на дуалната система на обучение.

Програма за обучение

Програма за обучение -част 2

В изпълнение на Дейност 4, Поддейност 4.1. на проект BG05M2ОP001-2.014-0001 „Подкрепа за дуалната система на обучение“ във Второ средно училище „Никола Й. Вапцаров“ - Монтана се проведе обучение на наставници в педагогически и методически умения в периода 9-11.10.2023 г. В обучението се включиха квалифицирани служители на фирми "Дикмонт" ООД-К. Георгиев, „Иванес – Н“ ЕООД, „Дамяница – 22“ ЕООД, определени за наставници на учениците от професия “Хлебар-сладкар“. В рамките на три дни /09-11 октомври 2023 г./ наставниците се запознаха с нормативните документи и методиката на преподаване на ученици, бяха дадени практически насоки за ефективно провеждане на обучението.

Обучител и обучаем

ПредставянеОбучение

За периода 17-22.06.2023 г. по проект BG05M2OP001-2.014-0001 „Подкрепа за дуалната система на обучение“ се проведоха обучения за повишаване на квалификацията и компетентностите на учителите и на преподавателите по професионална подготовка, включително теоретично и практическо обучение. Темите на обученито бяха: „Нови техники и технологии в хранително-вкусовата промишленост“ и „Нови техники и технологии за работа с 3D модели и 3D принтиране“.
Удостоверение на Христов за методик по професияУдостоверение на Йорданова за методик по професия

Удостоверение на Христов за методик по професияУдостоверение на Йорданова за методик по професия

Обучение Снимки от обучение

Снимка от обучениеСнимка от обучение

 

През месец март се проведе пробно стажуване във фирмите партньори за учениците от IX клас професия „Готвач“, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ на Второ СУ „Никола Й. Вапцаров“ – Монтана .
Целта на пробното стажуване е учениците да придобият опит и умения в работата в реална работна среда в ресторантите, с които училището има слючени договори. Обучаващите се в специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ за втора поредна година имаха възможността да станат част от цялостния процес по организация, производство и обслужване на всички нива в заведенията за хранене. Наставниците дадоха професионални насоки и подкрепа на всички наши възпитаници.
Учениците разполагат с осигурено от училището работно и предпазно облекло, както и лични предпазни средства, необходими за провеждането на учебната практика в училището с цел подготовка за преминаване към практическо обучение в реална работна среда на учениците от първи гимназиален етап по професия „Готвач“.

Обучение чрез работа в ресторантОбучение чрез работа в ресторантОбучение чрез работа в ресторантОбучение чрез работа в ресторант

               През периода 30.01-01.02.2023 г. във Второ средно училище „Никола Й. Вапцаров“ – Монтана се проведе обучение на наставници по професии „Готвач“ и „Хлебар-сладкар“ за придобиване на основни психологически и педагогически знания и умения, необходими за определянето им за наставници в предприятие при провеждане на обучение чрез работа (дуална система на обучение). Обучението се проведе като курс за формиране на необходимите знания, умения и компетентности/нагласи за наставници на ученици, като се съобразява с особеностите на икономическия сектор и на представителите на групата - образование, квалификация, опит, личностни качества и др.

Обучение на наставнициОбучение на наставнициОбучение на наставници

Обучение на наставнициОбучение на наставнициОбучение на наставници

Светлана Мунелска и Диана Йорданова, учители от Второ СУ "Н.Й.Вапцаров",  ще проведат обучение на наставници за придобиване на основни педагогически и психологически знания и умения при работа с обучаваните за осъществяване на обучение чрез работа (дуална система на обучение) във Второ СУ "Н.Й.Вапцаров", гр. Монтана по проект "Подкрепа за дуална система на обучение". За професия "Готвач".

   Темите на семинара са:

  • "Нормативна база на обучението чрез работа"- в периода 30.01.- 01.02.2023г.;
  • "Основни педагогически и психологически знания и умения"- в периода 30.01.- 01.02.2023г.
  • "Планиране, реализиране и оценяване на обучението чрез работа"- в периода 30.01.- 01.02.2023г.

 

Програма за обучение на наставници

Програма за обучение на наставници

 

Захари Христов, учител от Второ СУ "Н.Й.Вапцаров",  ще проведе обучение на наставници за придобиване на основни педагогически и психологически знания и умения при работа с обучаваните за осъществяване на обучение чрез работа (дуална система на обучение) във Второ СУ "Н.Й.Вапцаров", гр. Монтана по проект "Подкрепа за дуална система на обучение". За професия "Хлебар-сладкар".

   Темите на семинара са:

  • "Нормативна база на обучението чрез работа"- в периода 30.01.- 01.02.2023г.;
  • "Основни педагогически и психологически знания и умения"- в периода 30.01.- 01.02.2023г.
  • "Планиране, реализиране и оценяване на обучението чрез работа"- в периода 30.01.- 01.02.2023г.

Програма за обучение на наставници

Програма за обучение на наставници 2

 

⇒ Десетокласниците от Второ СУ ,,Никола Йонков Вапцаров“ гр. Монтана с професия ,,Хлебар-сладкар“, специалност ,,Производство на хляб и хлебни изделия“ в периода от 1 до 15 юли 2022 г. проведоха часовете по производствена практика във фирмите: "Гриана 2020" ЕООД; "АЯ 66" ЕООД; "ВОЙНОВ И СИЕ" ООД; "ИВ-ГРУП 2012" ЕООД; "ВАЛКА" ЕООД. Учениците натрупаха опит и практически умения - виж ⇒ клип 1,   клип 2,  клип 3!!!

⇒ Пробно стажуване на учениците от IX и X клас;

⇒ Практиката е вкусна и полезна;

  

⇒ Диана Йорданова и Димитрана Захариева, учители от Второ СУ "Н.Й.Вапцаров",  се включиха в обучение на учители методици в гр. Пловдив "Университет по хранителни технологии" по проект "Подкрепа за дуална система на обучение".

   Темите на семинара бяха:

  • "Нови методи за оценяване"- в периода 05.04.- 07.04.2022г.;
  • "Разработване на учебна документация"- в периода 08.04.- 10.04.2022г.

 

 

Програма за обучение на наставници 1

Програма за обучение на наставници 2

               Във Второ СУ „Никола Вапцаров“, гр. Монтана се проведе обучение на наставници за формиране на необходимите знания, умения и компетентности/нагласи за наставници на ученици и възрастни, като се съобразява с особеностите на икономическия сектор и на представителите на групата - образование, квалификация, опит, личностни качества и др.

               Целта на обучението за наставници е придобиване и развитие на

                    - методически, организационни и социални компетентности;

                    - умения за планиране, провеждане, контрол и оценяване на обучението в реална работна среда;

                    - умения за синхронизиране на придобитите теоретични знания на обучаваните и реалната работна среда във фирмата;

                    - умения за сътрудничество с учители, провеждащи теоретично обучение в обучаваща институция, с учителите;

                    - методици и с партньорски обучителни институции и фирми, осъществяващи обучение чрез работа (дуална система на обучение);

                    - умения за ефективна комуникация;

                    - поставяне на цели за обучението въз основа на работната картина - етични междуличностни отношения.

 

Обучение на наставнициОбучение на наставници

Обучение на наставнициОбучение на наставници

Обучение на наставнициОбучение на наставници

Обучение на наставнициОбучение на наставници

Обучение на наставнициОбучение на наставници

Обучение на наставници

 

⇒ Пробно стажуване в VIII клас- виж тук;

⇒ Обучение на наставници април 2022г.

Обучение на наставнициОбучение на наставници

Обучение на наставници и изделияИзделие от обучение

Захари Христов проведе обучението на Наставниците , които приготвиха обредни хлябове и маслени сладки. Внимание се обърна на бъдещата производствена практика, която те ще ръководят.

Обучение на наставнициОбучение на наставници

Обучение на наставнициОбучение на наставници